Bijna alle amateur fotografen kopen een digitale camera en gaan dan helemaal los. Ze maken van van alles en nog wat een foto, want het kost niets extra’s om in plaats van 10 foto’s er nu 100 te maken.

Helaas blijkt dan toch bij thuiskomst dat de foto’s niet helemaal zijn geworden wat hij of zij er van had verwacht. Dat kan anders!!

Fotograferen is het vastleggen van een mooi moment op een foto. Wanneer je die zelfde foto terug ziet wil je datzelfde gevoel ervaren als toen je die foto maakte. Ook is het de bedoeling dat de mensen die jouw foto bekijken ook het gevoel krijgen naar iets bijzonders te kijken. Om dit te kunnen moet je als fotograaf goed leren KIJKEN.

Ik ga je op mijn site proberen te leren hoe je dit kunt leren door te oefenen, ik leer je wat trucjes om de sfeer van een foto beter in beeld te krijgen. Wanneer je de opdrachten maakt die ik hieronder beschrijf, zal je vanzelf zien dat je op een simpele manier anders gaat leren kijken.

Opdracht 1:

Loop door je eigen straat en maak een sfeervolle foto van wat je daar ziet. Gebruik de grootste groothoek stand die je op je camera tot je beschikking hebt

Tip: Het is wel belangrijk dat je je aan de opdracht houdt en dat je niet op zoek gaat naar een mooiere straat, je moet nu dus echt op zoek naar een mooie beeld in een voor jou alledaagse omgeving.

Voordat je de compositie kan maken, moet je eerst het onderwerp bepalen. Neem niet alleen een foto om dat je “het” mooi vindt, maar neem even de tijd om te bepalen wát je zo mooi vindt aan dit beeld!

Bij het maken van elke foto gebruik je je ogen waarvoor ze bedoeld zijn: kijken. Soms een klein stapje naar links of rechts maakt het verschil tussen een ‘kiekje’ en een fantastische foto. (Denk aan de lantaarnpaal dwars door het beeld of een scheve horizon). Elimineer details en storende elementen die er niet toedoen.

Opdracht 2:

We blijven nog even op dezelfde locatie, maar nu vraag ik je een detail opname te maken van een onderwerp dat je ziet.  het maakt nu niet uit of je in groothoek of een ander brandpunt kiest, als je maar een detail fotografeert.

Tip: Door te spelen met het diafragma kan je de scherptediepte groter of kleiner maken waardoor het detail er nog beter uit springt.

Puntje om over na te denken:

Bijna met zekerheid durf ik te zeggen dat je voor opdracht 2 niet aan onderwerpen boven of onder je gedacht heeft. Om je heen kijken is namelijk meestal voor, naast of achter je, en dat is wat verreweg de meeste mensen doen. De kans is groot dat als je onder je kijkt, je heel mooi mos tussen de tegels ziet, of misschien wel een slak of schelpje. Dit soort kleine details kunnen de foto ineens heel erg veel meer sfeer geven.

Probeer ook eens het vogel- of kikkerperspectief. Met andere woorden ga eens op een muurtje of trapje staan om iets onder je te fotograferen (vogelperspectief) of ga op de grond liggen en maak een foto omhoog (kikkerperspectief)

Opdracht 3:

Je blijft nog even in je eigen straat en gaat opdracht 1 en 2 combineren. Maak een foto in de uiterste groothoek stand waarbij het detail uit opdracht twee de voorgrond is van een foto met veel diepte zodat je een foto krijgt die de ruimte goed laat zien.

Tip: Zet voor opdracht 3 je lens in een klein diafragma (hoog getal, bijvoorbeeld 16) om een grote scherptediepte te verkrijgen. Het kan zijn dat hierdoor de sluitertijd te lang wordt om een onbewogen foto te krijgen. Je kunt dan de ISO waarde omhoog zetten of een statief gebruiken.

Je zal nu zien dat je 3 totaal verschillende foto’s hebt gemaakt in diezelfde straat.

Soms is het allemaal niet zo moeilijk. Ga gewoon fotograferen. Bekijk de foto’s die je hebt gemaakt en verbeter wat je niet aanstaat. Daarin kun je dan zelf bepalen wat je wel en niet wilt veranderen.

Ook is het natuurlijk altijd mogelijk om een workshop fotografie te gaan volgen bij Studio Vliet in Hoorn, je leert dan in 1 dag heel veel over fotografie en ontvangt tips en trucs en leert alle wetenswaardigheden over uw camera en hoe deze het beste te gebruiken: info@studiovliet.nl

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *